Ce sunt si cum tratam “cosurile”?
Cum apar cosurile?
Primele semne ale acneei apar la pubertate, chiar de la varsta de 11-12 ani, avand un apogeu la varsta de 16-18 ani. Aceasta este o disfunctie a pielii care se manifesta in zonele cu glande sebacee: fata, piept, umeri, spate, brate, coapse si chiar fese.
La varsta pubertatii, din cauza scimbarilor hormonale, porii se infunda si creste secretia de sebum acumulata in interiorul porului, bacteriile de pe suprafata pielii patrund in por si atrag celulele inflamatorii din sange.
Rezultatul – umflaturi dureroase (pustule si papulele), rosii, dureroase, unele cu pungi de puroi in varf, adica bine cunoscutele “cosuri”.
Ce favorizeaza aparitia cosurilor?
Aparitia acneei este influentata de mai multi factori iar cei mai importanti sunt:
- Factori genetici – predispozitie genetica, numarul si activitatea glandelor sbacee si reactivitatea foliculara,
- Modificarile hormonale – nivelul cescut din sange al hormonilor androgeni (homoni sexuali) duce la aparitia acneii prin cresterea cantitatii de sebum de la nivelul pielii,
- Alimentatia neadecvata – consumul produselor lactate si a dulciurilor creste riscul aparitiei acneei,
- Factori mecanici – atingerea frecventa a fetei cu mainile murdare sau cu parul incarcat de produse de stilizare,
- Expunerea necontrolata la soare si stresul neuropsihic – soarele si stresul au efect comedogenic prin cresterea sebumului de la nivelul pielii,
- Igiena necorespunzatoare – acneea este agravata de igiena precara
- Aplicarea cosmeticelor nepotrivite si neindepartarea lor corecta (fard, fond de ten, pudra, etc)
- Spargerea sau stoarcerea “cosurilor” in conditii neigienice duce la imprastierea microbului pe toata fata,
Din pacate acneea afecteaza nu doar tenul ci si calitatea vietii sociale pentru ca de cele mai multe ori persoanele care sufera de acnee (mai ales de acnee severa) au tendinta de a se izola social. Ei nu-si doresc decat sa scape definitiv de acnee intr-un timp foarte scurt. Asadar, daca nu este explicata si tratata la timp, acneea determina modificari sociale si mai ales pshihologice.
Care sunt pasii in tratarea acneei si cum te putem ajuta?
Evaluarea tenului acneic este recomandat sa se faca de catre un dermatolog (in cazurile grave) sau intr-un cabinet de cosmetica (in cazurile mai usoare). Diagnosticul si tratarea acneei se personalizeaza in functie de tipul acneei. Vindecarea de acnee se produce lent, fiind esential un tratament continuu chiar si dupa ameliorarea leziunilor provocate de acnee, pentru a preveni recidiva.
Din punct de vedere cosmetic, specialistul nostru Trainer National Roxana Feder, recomanda realizarea tratamentelor cosmetice care previn si trateaza eruptia cutanata, matifiaza, purifica si reechilibreaza secretia glandelor sebacee.
Este foarte important ca inainte de a incepe orice fel de terapie cosmetica, sa mergeti la o consultatie si impreuna cu specialistul sa stabiliti pasii pe care o sa-i urmati in trararea acneei.
Dupa efectuarea acestei consultatii, urmeaza un tratament de curatare care ne ajuta la curatarea riguroasa a pielii, destuparea porilor, eliminarea pusturilor infectate si curatarea chisturilor sebacee, intr-un mediu curat si steril. O astfel de curatare se face in mai multe sedinte, daca tenul este foarte incarcat si supraafectat. Specialistul iti poate recomanda tratamentul Pure Solution din gama Bruno Vassari sau tratamentele Spa Teen (pentru adolescenti), Acnee Treatment sau Oily control din gama Pevonia Botanica. Toate aceste tratamente contin produse cosmetice cu ingredienti astrigenti, antiseptici, matifianti si anti-inflamatori.
Urmeaza apoi, in functie de gravitatea problemei, o terapie faciala care in decursul unui numar de minim 6 sedinte imbunatateste starea acneei ajungand chiar pana la tratarea acesteia. In acest caz, specialistul recomanda un tratament repetitiv, Oily Control de la Bruno Vassari, pe baza de alfa-hidroxiacizi, beta-hidroxiacizi (pentru deschiderea foliculilor infundati), vitamina B3 (previne deshidratarea pielii) si ulei din arbore de ceai (cu proprietati antiseptice).
Frecventa acestui tratament este la 7-10 zile iar rezultatele incep sa se vada inca de la prima sedinta. Nivelul glandelor sebacee se va regla, textura pielii se va imbunatati notabil, aspectul porilor dilatati va fi diminuat iar acneea va fi tratata de la sedinta la sedinta.
Pentru tratarea “cosurilor” nu sunt suficiente doar tratamentele cosmetice recomandate de specialist, ci este nevoie si de implicarea pacientului pentru a avea rezultate cat mai rapide, eficiente si de lunga durata. Pentru astfel de rezultate tine-ti cont de sfatul specialistului:
- Curatarea adecvata cu produse potrivite tenului gras. Centrele noastre va pun la dispozitie atat o recomandare adecvata cat si o gama larga de produse destinata tenului gras acneic.
- O alimentatie echilibrata din care sa lipseasca dulciurile si produsele lactate
- Exfolierea regulata pentru indepartarea celulelor moarte
- Hidratarea pielii cu produse echilibrante
- Nu stoarceti, nu atingeti, nu frecati leziunile acasa. Stoarcerea neadecvata a “cosurilor” poate raspandi infectia din pustule si pot ramane semene si pete.
- Nu exagerati cu igiena. Doua curatari a tenului pe zi sunt suficiente. Spalatul frecvent stimuleaza productia de sebum.