Cuperoza – ce este si cum o tratam?

Daca tenul tau este afectat de o roseata persistenta la nivelul obrajilor, nasului si barbiei, atunci trebuie sa stii ca ai o afectiune a pielii care se numeste CUPEROZA.

Urmeaza sfatul specialistului pentru a preintampina si pentru a ameliora aceasta afectiune.

Cum apare cuperoza?

Denumita popular “ roseata obrajilor”, cuperoza este o stare patologica care afecteaza mai ales femeile si debuteaza sub forma unei rosete initial, legata de emotii, schimbari de temperatura, menstruatie si consum de alcool.

La inceput este o stare temporara si poate disparea in timp dupa incetarea factorului cauzator. Ulterior, aceasta roseate se combina cu vase dilatate ce apar sub forma de linii rosii. Mai tarziu, cand afectiunea se agraveaza, apar cosuri mici care se pot infecta, transformandu-se in pustule. Netratata la timp, aceasta stare patologica se poate agrava, roseate devine permenenta, cosurile se hipertrofiaza devenind mai mari, pielea devine aspra cu un colorit de rosu-violaceu.

Aceasta afectiune este specifica mai ales varstei mature si poate lasa urme de nesters pe ten pentru ca pielea este mai putin capabila sa se regenereze si este mai afectata de degradare.

Cauzele aparitiei cuperozei:

  1. Predispozitia cuperozei este ereditara. Persoanele blonde, cu tenul deschis la culoare, persoanele cu o viata sedentara, precum si femeile aflate la menopauza, au o predispozitie mai mare la aceasta afectiune,
  2. Tenurile uscate si seboreice sunt predispuse acestei afectiuni.
  3. Cauze interne precum dilatarea exagerata a vaselor din piele, tulburari endocrine, afectiuni gastrointestinale, colon iritabil, tulburari de transit si unele infectii,
  4. Alte cauze interne care pot declansa afectiunea, sunt o alimentatie gresita, de bauturi sau alimente fierbinti, consum de produse foarte condimentate, tutunul, alcoolul si unele medidicamente,
  5. Sunt si cauze externe precum poluarea, schimbari de temperatura, excesul de soare, produse cosmetice cu ingredienti agresivi, stresul vietii mondene.

Care sunt pasii in tratarea cuperozei si cum te putem ajuta?

Fiind o afectiune cronica destul de frecventa, cuperoza nu se poate trata ci doar ameliora sau imbunatati. Odata aparuta, aceasta stare patologica se va reactiva de fiecare data cand corpul este supus stimulilor factorilor externi sau interni.

“Tratarea” cuperozei consta in primul rand in recunoasterea si evitarea stimulilor ce conduc la accentuarea afectiunii.

Pentru ingrijirea tenului, specialistul nostru Trainer National Roxana Feder, ne recomanda sa avem in vedere cateva reguli de ingrijire:

  • Curatarea fetei cu produse delicate care nu contin alcool sau alti agenti stimulatori
  • Evitarea stergerii apasate si intense a tenului pentru a nu contribui la iritarea lui ulterioara
  • O terapie urmata imediat dupa aparitia primelor simptome opreste evolutia bolii si ii previne recidivele. In acest sens, specialistii nostri recomanda tratamentele faciale care ajuta la desensibilizarea si decongestionarea tenului pe baza de vitamine, extract de ceai verde, lemn dulce, musetel si uleiuri esentiale.
  • Este foarte important ca inainte de a incepe orice fel de terapie cosmetica, sa mergeti la o consultatie si impreuna cu specialistul sa stabiliti pasii pe care o sa-i urmati in ameliorarea cuperozei.
  • Dupa efectuarea acestei consultatii, urmeaza un tratament de curatare care ne ajuta la curatarea pielii, destuparea porilor si echilibrarea Ph-ului pielii, intr-un mediu curat si steril. O astfel de curatare se face in mai multe sedinte, daca tenul este foarte incarcat si supraafectat. Specialistul iti poate recomanda tratamentul Skin Confort din gama Bruno Vassari sau tratamentul Sensitive Skin din gama Pevonia Botanica. Toate aceste tratamente contin produse cosmetice cu ingredienti care protejeaza impotriva factorilor de mediu, antiinflamatori, antioxidanti si cu proprietati reparatoare.
  • Urmeaza apoi, in functie de gravitatea problemei, o terapie faciala care in decursul unui numar de minim 6 sedinte imbunatateste starea cuperozei si ii stopeaza evolutia. In acest caz, specialistul recomanda un tratament repetitiv, Rosacea Mask de la Bruno Vassari, pe baza de extract de lemn dulce (bogat in flavonoizi), alge de mare (bogate in oligoelemente) cu efect vaso-constrictor, desensibilizant, de reducere a rosetei, intarire si vindecare a vaselor capilare. Este recomandat pentru cuperoza, eritoza, eritocuperoza, rozacee sau acne rozacee.
  • Frecventa acestui tratament este la 7-10 zile iar rezultatele incep sa se vada inca de la prima sedinta.

Pentru “tratarea” cuperozei  nu sunt suficiente doar tratamentele cosmetice recomandate de specialist, ci este nevoie si de implicarea pacientului pentru a avea rezultate cat mai rapide, eficiente si de lunga durata. Pentru astfel de rezultate tine-ti cont de sfatul specialistului:

  • Evitati consumul de alcool si tutun;
  • Cremele, sapunurile, produsele cosmetice in general expirate sau inadecvate tipului de ten. Cere recomandarea specialistului pentru produsele cosmetice pe care le poti folosi acasa in ingrijirea zilnica a tenului;
  • Evitati alimentele condimentate;
  • Evitati trecerile bruste de la cald la frig si invers;
  • Evitati exercitiile fizice intense, sauna si stresul;
  • Zilnic, inainte de expunerea la soare este important sa folositi o crema cu factor mare de protectie;
  • Machiajul folosit trebuie sa fie unul usor pe baza de apa si produse hidratante, iar lotiunile de indepartat machiajul nu trebuie sa contina alcool, parfum, mentol, ulei de masline sau acid salicilic.